معرفی دستگاه CR (قسمت اول)

آشنایی با دستگاه CR:

 

دستگاه CR یا Computed Radiography در گروه سیستم های رادیوگرافی دیجیتال غیر مستقیم قرار دارد و یکی از روش های کم هزینه در زمینه تصویربرداری پزشکی است که کیفیت مناسبی را نیز ارایه میدهد. البته اصول تصویربرداری در این دستگاه به صورت آنالوگ است و تصاویر آن در کارتخوان تبدیل به دیجیتال می شوند. این روش آسان ترین راه برای تبدیل تصاویر آنالوگ به نیمه دیجیتال با هزینه کم است و به همین دلیل بسیار محبوب می باشد.(مخصوصا با قیمت های فعلی انواع دستگاه های DR!!!)

 

در رادیوگرافی CR از منبع اشعه ایکس استفاده می شود که اشعه ایکس را به یک کاست مخصوص می تاباند. این کاست از صفحات فسفری ساخته شده که در اندازه های مختلف ساخته می شوند و قابل استفاده مجدد هستند. این صفحات معمولا بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ بار قابل استفاده هستند و سپس باید تعویض شوند.. صفحات فسفری با لایه های محافظ در برابر ضربه پوشیده شده اند و فسفر آن ها نیز حساس به نور است. بر روی صفحات، لایه منعکس کننده وجود دارد. مزیت دیگر این روش تصویربرداری کیفیت خوب تصاویر آن نسبت به سایر روش ها است. در واقع این روش ایجاد شده است تا تصاویر آنالوگ به دیجیتال تبدیل شوند.

 

عملکرد دستگاه رادیولوژی CR:

 

پس از تابیدن اشعه ایکس به کاست، به منظور جدا کردن صفحه فسفری، کاست وارد یک پردازشگر در دستگاه CR می شود. سپس به این صفحه لیزر تابانده می شود که موجب انتشار نور می گردد. دستگاه سی آر، تصاویر ثبت شده روی کاست را با سرعت بالا خوانده، تحلیل کرده و در کامپیوتر نشان می دهد. تمام این روند در حدود یک دقیقه طول می کشد. در صورت نیاز می توان دستگاه را به پرینتر وصل کرد تا تصویر چاپ شود. در نهایت نور فرابنفش به صفحه می تابد که تصویر باقی مانده بر روی آن را پاک می کند و باعث می شود صفحه فسفری مجددا قابل استفاده باشد. سرعت این روش در بیشترین حالت ۶۰ صفحه در ساعت و در کم ترین حالت ۲۰ صفحه در ساعت می باشد.

 

معایب دستگاه CR:

 

  1. عدم امکان پیش نمایش تصاویر.
  2. کیفیت پایین تر تصویر نسبت به روش های تصویربرداری دیجیتال (البته با رعایت اصول مناسب تصویر‌برداری کیفیت بعضی CRها به مراتب بهتر از برخی از انواع DR هاست.)
  3. حساس بودن کاست ها: با وجود این که کاست ها پوشش ضد ضربه دارند اما لازم است در جابجایی آن ها با احتیاط انجام شود)
  4. کمتر بودن سرعت این روش نسبت به سایر روش های دیجیتال

 

خرید CR در بازار تجهیزات پزشکی ایران:

 

انواع مختلف دستگاه رادیولوژی سی آر پزشکی در بازار تجهیزات پزشکی ایران وجود دارد. هنگام خرید این وسیله باید دقت شود که تمام قسمت های دستگاه از جمله منبع اشعه ایکس و قسمت هایی که نور فرابنفش یا لیزر را می تابانند بهترین عملکرد را داشته باشند. هم چنین صفحات فسفری دستگاه تا حدود ۶۰۰ بار قابل استفاده باشند و طول عمرشان مناسب باشد. شرکت پرتو نگار همراه هوشمند شما را در خرید انواع تجهیزات تصویربرداری یاری می دهد.

در مقاله بعدی در رابطه با انواع دستگاه‌های موجود در بازار ایران و همچنین مهمترین نکات در انتخاب دستگاه cr صحبت خواهیم کرد

نویسنده :حامد حسینی عطار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

fa_IR